Zaterdag 25 november was de boekpresentatie van “Een goeie bakker”, de bedrijfsgeschiedenis van Van der Meer & Schoep, Brood en Banket, geschreven door Aad Koster. De bijeenkomst vond plaats in Studio De Bakkerij aan de Bergweg 283. In het alleraardigste, kleinschalige theatertje in Rotterdam Noord was voorheen de chocoladefabriek van Beukers & Rijneke gevestigd. Deze fabriek was sinds 1951 onderdeel van Van der Meer & Schoep en daarom kwam het goed uit dat deze nostalgische locatie beschikbaar was voor de presentatie van het boek.

Mellius Koster, de vader van Aad Koster, was in 1927 als broodbezorger in dienst gekomen bij Van de Meer & Schoep en in oktober 1974 ging hij in de functie van directeur, na een dienstverband van bijna vijftig jaar, met pensioen. Hij heeft altijd een boek willen schrijven over “zijn” bedrijf, doch hij overleed na een kortstondige ziekte op 13 maart 1976. Aan de hand van het door hem achtergelaten archiefmateriaal, gecombineerd met gedegen nader onderzoek, schreef Aad Koster het boek “Een goeie bakker”.

Foto: Mellius Koster als broodbezorger op het Willebrordusplein in 1931 (collectie Aad Koster)

Foto: Mellius Koster als broodbezorger op het Willebrordusplein in 1931 (collectie Aad Koster)

Binnen Van der Meer & Schoep werd in 1919 een personeelsvereniging opgericht onder de naam “Medeleven en Samenwerken”, gebruik makend van de eerste letters van de bedrijfsnaam “M&S”.
De eerste veertig jaar van de onderneming stond het medeleven en samenwerken hoog in het vaandel. Afgekort kon uit deze naam het woord “MenS” gevormd worden. En de mens stond centraal in het bedrijf. Zeker ook tijdens de zware crisisjaren en gedurende de bezetting door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Adriaan Borst, die vanaf de aanvang van de oprichting van de vennootschap voorzitter van de directie was, schreef ten behoeve van de personeelsvereniging het meerstemmige “M&S-lied”. Hij dichtte niet alleen de tekst voor de drie strofen, maar hij zette het lied ook op muziek. Tijdens de boekpresentatie werd het lied uitgevoerd door een delegatie van het Rotterdams Opera Koor. Maarten Bakker van Studio De Bakkerij maakte van de uitvoering een kort filmpje.

Het Rotterdams Opera Koor zingt het M&S-lied (foto Paul Tekenbroek)

Het Rotterdams Opera Koor zingt het M&S-lied (foto Paul Tekenbroek)

Roland Vonk van Radio Rijnmond die tijdens de presentatie aanwezig was, heeft het lied opgenomen. In zijn programma “Archief Rijnmond” van zondag 17 december 2017 besteedde hij aandacht aan dit lied. Vonk is een verwoed verzamelaar van oude, onbekende muziek en daarom wijdde hij een item aan het lied in zijn programma “Archief Rijnmond”. Omdat het lied niet gezongen werd in een studio en hij geen professionele apparatuur bij de opname gebruikte, liet de verstaanbaarheid van de tekst te wensen over. In zijn programma zong Peter de Koning het lied opnieuw door in zijn huisstudio diverse stemmen bij elkaar te brengen. De bladmuziek is afgedrukt in het boek.

Archief Rijnmond van Roland Vonk (Radio Rijnmond)

Alvorens over te gaan tot de uitreiking van het boek stelde Paul van de Laar, stadshistoricus en directeur van Museum Rotterdam, enkele vragen aan de auteur. Van de Laar bleek Mellius Koster al te kennen, voordat hij de auteur van het boek ontmoette. Mellius Koster schreef direct na de oorlog het boekje “Honger in Rotterdam”. Toen Van de Laar in 1993 bezig was met zijn intensieve studie naar de hongerwinter in Rotterdam raakte hij onder de indruk van dat boekje. Niet alleen “de honger en ellende in cijfers en feiten” troffen hem, maar ook de illustraties die Mellius Koster zelf voor zijn boekje gemaakt had, waren hem opgevallen.

Van de Laar wilde meer over de vader van de auteur weten. Aad Koster vertelde dat zijn vader heel veel getekend heeft in zijn leven. Een groot aantal van de afbeeldingen van zijn hand zijn in het boek opgenomen. Bijzonder vond Aad de tekening die zijn vader binnen een maand na het bombardement op Rotterdam maakte. Zijn eigen woning, maar ook twee bakkerijen en negen winkels werden in 1940 verwoest. Uit de tekening van een heistelling met daaronder de tekst “Wij treuren niet meer, wij bouwen alweer” spreekt zijn pure optimisme. Met deze slogan begon hij een bouwactie ten behoeve van de wederopbouw van het bedrijf.

Paul van der Laar stelt enkele vragen aan Aad Koster (foto Paul Tekenbroek)

Paul van der Laar stelt enkele vragen aan Aad Koster (foto Paul Tekenbroek)

Vervolgens werd het tijd voor de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek “Een goeie bakker” aan de directeur van de Bibliotheek Rotterdam, Theo Kemperman. Hij onderstreepte de woorden van Paul van de Laar, dat het gedegen vastleggen van weer een stukje Rotterdamse historie van belang is. Een dergelijk groot en bekend Rotterdams bakkersbedrijf verdient een plaats in de levendige geschiedenis van de stad. Het is goed, dat dit historisch materiaal ook te raadplegen is door het boek op te nemen als onderdeel van de collectie in de Bibliotheek. Daarom kreeg Theo Kemperman uit handen van de auteur twee exemplaren. Het officiële eerste uitgereikte boek voor in zijn eigen boekenkast en een tweede exemplaar voor in de bibliotheek.

Aad Koster overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Theo Kemperman (foto Paul Tekenbroek)

Aad Koster overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Theo Kemperman (foto Paul Tekenbroek)

Op donderdag 6 december 2017 ruimde Marcia Tap in haar programma-onderdeel “Vergeten Verhalen” tijdens de radio-uitzending “Middag aan de Maas” tijd in voor een gesprek met Aad Koster. Het programma is hier->>> te beluisteren via de website van Radio Rijnmond.

Het boek “Een goeie bakker” van Aad Koster is bij elke goede boekhandel verkrijgbaar.
ISBN-nummer: 9789492077929
Uitgeverij Trichis
Prijs: € 29,95